6 yllättävää tekijää, jotka vaikuttavat lainan myöntämiseen

Kuva:

MAINOS -

Lainan hakijalle voi tulla yllätyksenä lainojen myöntämiskriteerit. Luonnollisesti tulojen, menojen sekä työsuhteen laadun mielletään olevan tärkeitä perusteita luotonmyöntämiselle. Joukosta löytyy kuitenkin monia yllättäviä tekijöitä, joita hakija ei ole ehkä tullut edes ajatelleeksikaan.

Kotimainen lainavertailupalvelu Sortter selvitti 6 yllättävää tekijää, jotka vaikuttavatvakuudettoman lainan myöntämiseen. Mikä seuraavista tekijöistä on mielestäsi yllättävin?

Selvitys paljasti, että lainahakemus kannattaa täyttää aina mahdollisimman tarkasti. Näin pankit ja rahoituslaitokset voivat tehdä ajan tasaisin tiedoin lainatarjouksen. Lisäksi kuluttajan mahdollisuudet hakemuksen hyväksymiseen ja edulliseen lainatarjoukseen paranevat huomattavasti.

1.  Liian pieni lainasumma voi kieliä taloudellisista vaikeuksista

Voi kuulostaa hullulta, mutta tuloihin nähden liian pieni lainasumma voi olla syy hylätä lainahakemus.

Pankit tulkitsevat, että jos kuluttaja hakee liian pientä lainasummaa suhteutettuna varallisuuteensa, voi se ennakoida taloudellisia haasteita. Tämä pätee usein silloinkin, jos kuluttajalla on tarve vain pienelle täydennyslainalle isompaa hankintaa varten, vaikka hän rahoittaa valtaosan hankinnastaan omalla varallisuudellaan.

2.  Tiheä muuttotahti

Jos olet hiljattain muuttanut uuteen kotiin, niin pankki voi tulkita muuton hetkellisesti huonona asiana lainan myöntämisen kannalta. Pankit katsovat kuitenkin muuttoa omistusasuntoon hieman suopeammin kuin vuokra-asuntoon.

Syy nihkeään lainanmyöntöön muuton korvilla on se, että pankit eivät pidä elämäntilannetta kovin vakaana. Jos hakijan historiasta löytyy useita muuttoja, voivat ne estää lainan saamisen.

3.  Eläkeläiset nähdään erinomaisina hakijoina

Eläkeläiset ajatellaan usein pankin näkökulmasta hyvinä hakijoina, sillä eläkettä pidetään vakaana ja varmana tulona.

Kuitenkin joillakin pankeilla voi olla yläikäraja, joka estää lainan myöntämisen iäkkäille henkilöille. Yläikäraja on tavallisesti noin 70 vuoden paikkeilla. Pankit perustelevat yläikärajaa sillä, että iän karttuessa on odotettavissa erilaisia terveydellisiä haasteita, jotka vaikuttavat elinikää ja -kykyyn.

4.  Parisuhdestatus ja perhe kertovat vakaasta elämäntilanteesta

Pankit pitävät parisuhteessa tai avioliitossa elävää henkilöä taloudellisesti vakaampana kuin esimerkiksi sinkkua. Tämä voi olla yllättäväkin näkemys pankeilta, sillä yleisesti on tiedossa, että suuri osa avioliitoista päätyy eroon.

Jos pariskunnalla on lapsia, pankit tulkitsevat jälkikasvun entisestään vakauttavan perheen taloudellista tilannetta, vaikka lapset kasvattavatkin myös perheen menoja.

Pankin näkökulmasta vakaa elämäntilanne sekä talous ovat tärkeitäkriteereitä lainan myöntämiselle.

5.  Uusi työ saattaa hetkellisesti vaikeuttaa lainan saantia

Pankit tulkitsevat usein myös uuden työn tekijänä, joka voi hetkellisesti vaikeuttaa lainan saantia. Myös silloin, kun kyseessä on koeajan jälkeen toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.

Tarkkaa määritelmää ei pankeilta ole saatavilla siitä, kuinka pitkään työsuhde on pitänyt olla voimassa ennen kuin lainan myöntämistä, jotta henkilö miellettäisiin erinomaisena hakijana.

Yleisesti ottaen toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on parempi kuin määräaikainen sopimus tai työsopimus, jossa koeaika on vielä voimassa.

6.  Liika aktiivisuus lainanhaussa nähdään negatiivisena

Jos kuluttaja hakee lainaa useammasta pankista lyhyen ajan sisällä, niin lainanantaja voi tulkita, että kuluttajalla on taloudellisesti vaikea tilanne. Siksi kuluttajan ei kannata lähettää lukuisia lainahakemuksia moneen eri paikkaan, jotta se ei vaikeuta lainan saantia.

Liika aktiivisuus voi haitata myös silloin, jos hakija vain huolellisesta yrittää kilpailuttaa lainoja itse eri pankeissa. Siksi kannattaa pohtia lainavertailupalvelun käyttämistä, jolloin yhdellä hakemuksella kuluttaja saa kymmeniä lainatarjouksia monelta eri pankeilta.

Täytä lainahakemus huolellisesti

oikeilla tiedoilla

Lainahakemus kannattaa täyttää huolellisesti ja totuudenmukaisesti siitä huolimatta, että kaikki suotuisat merkit eivät kohdallasi täyttyisikään.

Pankit tarkistavat lainahakemukseesi ilmoittamasi tiedot monista eri lähteistä. Virheelliset tiedot voivat johtaa huonomman lainatarjouksen saamiseen tai pahimmassa tapauksessa estää lainan myöntämisen kokonaan.

Esimerkiksi tulojen kanssa kannattaa olla pilkulleen tarkkana ja ilmoittaa juuri ne tulot, joita tilinauhastasi löytyy. Sinkun ei myöskään kannata kertoa olevansa parisuhteessa, sillä sekin voi paljastua ja estää lainan saamisen.

Säästä rahaa ja aikaa – kilpailuta lainatarjoukset

Lainan myöntämiseen liittyvät kriteerit vaihtelevat suuresti eri pankkien kesken. Siksi lainatarjoukset kannattaa kilpailuttaa.

Voit kilpailuttaa lainatarjoukset itse lähettämällä hakemuksen eri pankkeihin tai varmistaa, että kilpailuttamista ei tulkita liiaksi aktiivisuudeksi, ja käyttää esimerkiksi kotimaisen lainavertailupalvelu Sortterin maksutonta kilpailutusta.

Kilpailuta lainat yhdellä hakemuksella, saat jopa kymmenien eri pankkien lainatarjoukset. Vertailemme lainat ainatodellisen vuosikoron mukaan, ilmoitamme pankkien myöntämistä etuuksista, kutenlyhennysvapaista sekä tarjoamme palvelumme käyttäjille lainat ainaparhaan koron takuulla.

Tutustu vertailupalveluumme ja lähetälainahakemus.